Τα περιστατικά κακοποίησης κατά ηλικιωμένων γυναικών αυξάνονται διαρκώς καθιστώντας αναγκαία μία συλλογική και ουσιαστική απάντηση στο φαινόμενο. Το έργο MARVOW, που προηγήθηκε, έδειξε τα κενά και τις ανάγκες που υπάρχουν στην διαχείριση παρόμοιων περιστατικών. Συγκεκριμένα, αναδείχθηκε η ανάγκη για συνεργασία μεταξύ διαφορετικών επαγγελματιών και υπηρεσιών σε εθνικό και πολύ-εθνικό επίπεδο, η ανάγκη για διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης υποθέσεων και μίας βελτιωμένης μεθόδου αξιολόγησης κινδύνου. Παράλληλα, οι υπηρεσίες κλειδιά χρειάζονται περαιτέρω ενίσχυση των δεξιοτήτων τους με εμβάθυνση στα ζητήματα κακοποίησης εναντίον ηλικιωμένων γυναικών, στην αντιμετώπιση του φαινομένου με επίκεντρο το θύμα και την διαχείριση θυτών. Τέλος, απαιτείται η υιοθέτηση και η καθιέρωση εθνικών και διεθνών προτύπων και συστάσεων για την προστασία των θυμάτων κακοποίησης μέσω μία δι-υπηρεσιακής συνεργασίας.
Έρευνες σχετικά με τα περιστατικά κακοποίησης ηλικιωμένων γυναικών σε Ευρωπαϊκό επίπεδο έδειξαν ότι τα ποσοστά σε ηλικίες 60 ετών και άνω είναι ιδιαίτερα αυξημένα. Ωστόσο, τα ποσοστά αυτών που καταλήγουν σε καταγγελίες είναι περιορισμένα, πράγμα που αποδεικνύει ότι τα πραγματικά περιστατικά μπορεί να είναι πολύ περισσότερα. Μέσα από σχετικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε προηγούμενα έργα (TISOVA, WHOSEFVA & MARVOW) έχει προκύψει ότι το είδος της κακοποίησης που μπορεί να δέχεται μία ηλικιωμένη γυναίκα μπορεί να λάβει πολλές μορφές, σεξουαλική, οικονομική, φυσική, λεκτική, παραμέλησης, γυναικοκτονία. Παράλληλα, έχει αποδειχθεί ότι οι θύτες των περιστατικών κακοποίησης εναντίον ηλικιωμένων γυναικών μπορεί να διαφέρουν, καθώς μπορεί να προέρχονται από τους συντρόφους, από τους φροντιστές, τα παιδιά κ.α.
Το έργο μας:
Το έργο MARVOW 2.0 (101096363 – Coordinated Multi-Agency Response to Violence against Older Women), που συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα CERV-2022-DAPHNE, αποτελεί ένα έργο διάρκειας 36 μηνών (2023-2025) και επικεντρώνεται στην αναγνώριση των κενών στη διαχείριση τέτοιων περιστατικών και την ανάγκη μίας δι-υπηρεσιακής συνεργασίας με σκοπό την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των περιστατικών και την προστασία των ηλικιωμένων γυναικών.
Ο σκοπός:
Το έργο είναι συνολικής διάρκειας τριών ετών και θέτει τους παρακάτω επιμέρους στόχους:
Η ομάδα του έργου είναι:
Στο πλαίσιο του έργου MARVOW2.0 συνολικά 7 χώρες μέλη της Ε.Ε. (, Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Βουλγαρία) συμμετέχουν και συνεργάζονται με σκοπό την διαμόρφωση ενός μοντέλου συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και επαγγελματιών. Συγκεκριμένα, οι εταίροι είναι:
Τα αποτελέσματα:
Πηγές:
"Μεθοδολογία και Εργαλείο Αξιολόγησης Κινδύνου".
Download PDFwww.kakopoiisi.org
Union of Women Associations of Heraklion Prefecture
Copyright © 2022 Kakopoiisi.org - Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Άμεση Κλήση (εάν κριθεί αναγκαίο)!
*Από κινητό καλέστε Εδώ
*Από σταθερό καλέστε τη Γραμμή Ελπίδας