Στρατηγικές συμπράξεις στον τομέα της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης
DISCO – Ανάπτυξη Δεξιοτήτων στην «Συμβουλευτική Εξ Αποστάσεως» για επαγγελματίες στον τομέα συμβουλευτικής γυναικών θυμάτων βίας ή κακοποίησης.
Ο Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου & Ν. Ηρακλείου συντονίζει το διακρατικό έργο με τίτλο “DISCO – Development of “at a DIStance” COunselling Skills for professionals in the field of Counselling Women Victims of Violence or Abuse”, στο πλαίσιο του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Erasmus+, Δράση 2, «Στρατηγικές συμπράξεις στον τομέα της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης».
Στόχος του έργου είναι η Ενίσχυση των Επαγγελματικών Ικανοτήτων των Επαγγελματιών Συμβουλευτικής Θυμάτων Βίας ή Κακοποίησης, όσον αφορά την «Συμβουλευτική Εξ Αποστάσεως». Ως «Συμβουλευτική Εξ Αποστάσεως» νοείται η διενέργεια δραστηριοτήτων συμβουλευτικής ή διαχείρισης κρίσιμων περιστατικών μέσω τηλεφώνου, βίντεο-κλήσης, ανταλλαγής γραπτών μηνυμάτων (e-mail, chat) και όχι δια ζώσης.
Μέχρι σήμερα, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι οργανισμοί στήριξης γυναικών θυμάτων βίας και κακοποίησης, χρησιμοποιούν την εξ αποστάσεως συμβουλευτική και διαχείριση κρίσεων μέσω κυρίως των Τηλεφωνικών Γραμμών Βοήθειας, οι επαγγελματίες και εθελοντές που εμπλέκονται δεν έχουν λάβει εξειδικευμένη κατάρτιση στην θεματική της «Συμβουλευτικής Εξ Αποστάσεως». Αυτό συμβαίνει κυρίως διότι δεν υπάρχει διαθέσιμο εκπαιδευτικό υλικό. Ακόμη, η εξειδικευμένη κατάρτιση στην «Συμβουλευτική Εξ Αποστάσεως» δίνει την δυνατότητα στους επαγγελματίες και τους οργανισμούς να προσφέρουν στήριξη σε θύματα τα οποία είτε για προσωπικούς είτε για γεωγραφικούς ή άλλους λόγους προτιμούν να εξυπηρετηθούν εξ αποστάσεως.
Το έργο DISCO λοιπόν, επικεντρώνεται στην Δημιουργία Εκπαιδευτικού Υλικού και Εργαλείων τα οποία θα στοχεύουν στην κατάρτιση των επαγγελματιών στην εν λόγω θεματική, όπως και στην δημιουργία εναλλακτικών διόδων για την εξυπηρέτηση των θυμάτων βίας και κακοποίησης. Σε αυτό το πλαίσιο το έργο θα δημιουργήσει:
Εκπαιδευτικό Υλικό με θέμα «Συμβουλευτική Εξ Aποστάσεως» https://discoprojectcom.wordpress.com/2019/10/28/%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ac-3/
Eξ αποστάσεως πρόγραμμα κατάρτισης (E- learning) https://discoprojectcom.wordpress.com/2019/06/06/%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ae/
Ηλεκτρονική (Online) Εφαρμογή «Σχεδιασμός Ασφάλειας θυμάτων» για επαγγελματίες που δουλεύουν με γυναίκες θύματα βίας https://discoprojectcom.wordpress.com/2020/01/13/%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ac-4/
Oι κύριοι στόχοι του έργου είναι:
Ενδυνάμωση των συνεργασιών, της ανταλλαγής γνώσεων και πληροφοριών μεταξύ των εταίρων οργανισμών στην θεματική της «Συμβουλευτικής Εξ Αποστάσεως» στον τομέα της υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας ή κακοποίησης,
Βελτίωση των επαγγελματικών δεξιοτήτων των επαγγελματιών Συμβουλευτικής και Στήριξης θυμάτων,
Προώθηση καινοτόμων πρακτικών και εναλλακτικών διόδων στην Συμβουλευτική θυμάτων,
Βελτίωση των ικανοτήτων των συμμετεχόντων φορέων και συναφών φορέων μέσω της κατάλληλης κατάρτισης των στελεχών και εθελοντών τους,
Παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας σε θύματα βίας ή κακοποίησης που χρήζουν συμβουλευτικής.
Το έργο DISCO είναι συνολικής διάρκειας 24 μηνών και συμμετέχουν συνολικά 9 εταίροι από έξι Ευρωπαϊκές χώρες:
Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου & Ν. Ηρακλείου, https://kakopoiisi.org Ελλάδα
ΤHE QUEEN’S UNIVERSITY OF BELFAST, https://www.qub.ac.uk/ , Ηνωμένο Βασίλειο
Πανεπιστήμιο Κρήτης, Τμήμα Ψυχολογίας, http://www.psychology.uoc.gr/ , Ελλάδα
TARTU ULIKOOL, https://www.ut.ee/en , Εσθονία
MTU NAISTE TUGI- JA TEABEKESKUS, https://naistetugi.ee/ , Εσθονία
MESOKELEAS LTD (FREDERICK UNIVERSITY), http://www.frederick.ac.cy/ , Κύπρος
Northern Ireland Rape Crisis Association, https://nexusni.org/ ,Ηνωμένο Βασίλειο
M&M Profuture Training, S.L., http://www.mmprofuture.com/ , Ισπανία
WAVE Δίκτυο, https://www.wave-network.org/ , Αυστρία
Η ανάγκη για αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ των προγραμμάτων δραστών και των υπηρεσιών υποστήριξης θυμάτων είναι μία από τις βασικές στρατηγικές για την πρόληψη και αντιμετώπιση της έμφυλης βίας καθώς και την αντιμετώπιση των αυξημένων περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που προκαλείται από τον COVID-19. Μία από τις κύριες προκλήσεις που είχαν να αντιμετωπίσουν οι πάροχοι υπηρεσιών κατά τη διάρκεια του κορωνοϊού ήταν η στροφή στη διαδικτυακή εργασία που δυσκόλεψε τον ακριβή εντοπισμό και την αξιολόγηση κινδύνου καθώς και μέτρων προστασίας για τα θύματα. Στις περιπτώσεις όπου υπήρξε συνεργασία μεταξύ των παρόχων υπηρεσιών ενδοοικογενειακής βίας, η διαχείριση των υποθέσεων και εξεύρεση λύσεων κατέστη πιο εφικτή.Σε αυτό το πλαίσιο το έργο ASAP 2.0 εστιάζει στην πρόληψη της έμφυλης βίας, αντιμετωπίζοντας την αρρενωπότητα και δεσμεύοντας άνδρες και αγόρια. Αυτό το έργο οραματίζεται ως συνέχεια του έργου ASAP και στοχεύει στην αύξηση της αποτελεσματικότητας των θεραπευτικών προγραμμάτων για άνδρες δράστες μέσω της εφαρμογής μιας συστημικής προσέγγισης που βασίζεται στις πειραματικές μεθοδολογίες του ASAP.Το Έργο μαςΤο ASAP 2.0 (Systemic approach to prevent and contrast domestic violence – 101049284), στο πλαίσιο του Προγράμματος «CERV-2021-DAPHNE » μέσα σε διάστημα δύο ετών (2022-2024) θα αναπτύξει και θα αναβαθμίσει το έργο που επιτελέστηκε στο πλαίσιο του έργου ASAP και θα αυξήσει τις δυνατότητες των προγραμμάτων των δραστών, των υπηρεσιών υποστήριξης θυμάτων και των σχετικών ενδιαφερομένων για την υλοποίηση αποτελεσματικών συνεργασιών για τη βελτίωση της διαχείρισης των δραστών και τη μείωση των κινδύνων για τα θύματα. Το έργο θα:
Το έργο θα προσφέρει αναβαθμισμένα εργαλεία για τη συνεργασία μεταξύ των προγραμμάτων δραστών, υπηρεσιών υποστήριξης θυμάτων και άλλων υπηρεσιών στα Αγγλικά, Γερμανικά, Βουλγαρικά, Ελληνικά και Ιταλικά και ένα πρόγραμμα ανάπτυξης ικανοτήτων, με δυνατότητα αναπαραγωγής σε όλη την ΕΕ.Η ομάδα μας: UCPU, Una Casa per l’Uomo, ΜΚΟ που ειδικεύεται στην πρόληψη και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας και της φυλετικής βίας, ΙταλίαΈνωση NAIA, ΜΚΟ στην περιοχή Ταργκόβιστε που στοχεύει στην προώθηση των ίσων δικαιωμάτων και ευκαιριών για γυναίκες και άνδρες σε όλους τους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, ΒουλγαρίαUWAH, ΜΚΟ που δραστηριοποιείται στην προώθηση και προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών και των παιδιών, ενώ παράλληλα ασχολείται με την ευαισθητοποίηση και την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ΕλλάδαAPHVF/SPAVO, Σύνδεσμος για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια, ΜΚΟ που παρέχει υποστήριξη σε θύματα και δράστες έμφυλης βίας, υλοποιώντας δραστηριότητες ευαισθητοποίησης στο ευρύ κοινό, ΚύπροςWWP EN, Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την εργασία με τους δράστες ενδοοικογενειακής βίας, Γερμανία και ΕυρώπηΥλικό:
Βρείτε περισσότερα:ASAP2.0
Ο βασικός στόχος των Υπηρεσιών Υποστήριξης Θυμάτων και των Προγραμμάτων για Θύτες είναι να εξασφαλίσουν ότι τόσο οι γυναίκες, όσο και τα παιδιά θα είναι σε ένα ασφαλές περιβάλλον, μακριά από την Ενδοοικογενειακή Βία.
Το ερώτημα, επομένως είναι, πώς είναι δυνατόν να εξασφαλιστεί αυτό στα παιδιά από τους φορείς αυτούς;
Το Πρωτόκολλο που δημιουργήθηκε στα πλαίσια του έργου #ASAP αποτελεί ένα ουσιαστικό μοντέλο με το οποίο οι ειδικοί μπορούν να συνεργαστούν και να καταπολεμήσουν την Ενδοοικογενειακή Βία. Σε συνέχεια αυτού, το Πρωτόκολλο του έργου #ASAP2.0 επικαιροποιήθηκε και προσάρμοσε και την προστασία του παιδιού στο πλαίσιο αυτό.
🗣 Βρείτε περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη ιστοσελίδα του έργου: https://www.work-with-perpetrators.eu/projects/asap2/el
#DomesticViolence #ASAP2.0
Στη 13η θέση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. που έχουν πληγεί από περιστατικά παραβίασης της προσωπικής ιδιωτικότητας, με χρήση ειδικού λογισμικού (stalkerware) βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με την Έκθεση "State of stalkerware report 2022" της Kaspersky. Το νέο Πρωτόκολλο ASAP 2.0, στο οποίο συμμετέχει ο Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Union of Women Association και αναφέρεται στη συνεργασία πολλών Φορέων μεταξύ τους, αφορά και την αξιολόγηση των νέων μορφών ψηφιακής βίας, συμπεριλαμβανομένου του stalkerware.
Μάθετε περισσότερα για το ASAP 2.0: https://bit.ly/3ygpy3y
Ο Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου & Ν. Ηρακλείου συνεχίζει να υλοποιεί το έργο με τίτλο Changing Attitudes among teenagers on Cyber Violence against Women and Girls (Αλλαγή Αντιλήψεων των εφήβων σχετικά με την Βία μέσω Διαδικτύου κατά των Γυναικών και των Κοριτσιών) και ακρωνύμιο CYBERSAFE, στο πλαίσιο του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Δικαιώματα, Ισότητα και Ιθαγένεια».
Το έργο είναι διάρκειας 24 μηνών (2018-2020) και συμμετέχουν συνολικά 9 εταίροι από 8 Ευρωπαϊκές χώρες:
Βασική Δράση του έργου είναι ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη ενός εκπαιδευτικού προγράμματος για την πρόληψη του φαινομένου της Βίας μέσω του διαδικτύου κατά των Γυναικών και των Κοριτσιών. Πρόκειται για μία διαδραστική παρέμβαση πρόληψης για εφήβους 12-18 ετών, η οποία θα είναι διαθέσιμη σε 8 ευρωπαϊκές γλώσσες και θα περιλαμβάνει ένα Εκπαιδευτικό εγχειρίδιο και ένα Ηλεκτρονικό Εκπαιδευτικό Παιχνίδι στο οποίο θα έχουν πρόσβαση εκπαιδευτικοί και άλλοι επαγγελματίες, με σκοπό την πρόληψη στο αντικείμενο της έμφυλης διαδικτυακής βίας.
Ο Σύνδεσμος από το 2010 υλοποιεί έργα για την προώθηση της μεθόδου των ανάδοχων οικογενειών στην τοπική κοινωνία. Διαδοχικές συσκέψεις με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και την Γενική Γραμματεία Ισότητας έχουν λάβει χώρα σε τοπικό επίπεδο, με στόχο την προώθηση της μεθόδου της αναδοχής στα στελέχη των κοινωνικών υπηρεσιών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Ο φορέας μας βρίσκεται διαρκώς στην πρώτη γραμμή για την ευαισθητοποίηση σχετικά με την προστασία παιδιών. Με το έργο Enclave Project διερευνούμε τους τρόπους μεγιστοποίησης της προστασίας παιδιών.
Παράλληλα προσθέτουμε επιπλέον γνώση στους επαγγελματίες σχετικά με τις διαδικασίες δικανικής συνέντευξης με παιδιά. Στο πλαίσιο αυτό, παραθέτουμε μια σημαντική πηγή που προέρχεται από το Ιδρυμα Promise (UK) με στόχο να προάγει τα δικαιώματα των παιδιών και να λάβει βοήθεια σε έρευνες και διαδικασίες παιδικής προστασίας και ποινικής δικαιοσύνης (για περισσότερες πληροφορίες: https://www.barnahus.eu/en/about-barnahus/).
Το 2020, το ίδρυμα Promise στην Αγγλία και το δίκτυο του Barnahus προχώρησαν στη δημοσίευση ενός θεμελιώδους βιβλίου στο πεδίο αυτό: “At the Crossroads: Exploring changes to criminal justice proceedings when they intersect with child protection proceedings in cases involving child victims of violence”
Το βιβλίο αυτό, που επιδέχεται εξωτερικές συνεισφορές, είναι το αποτέλεσμα συγκερασμού της έρευνας, με την εμπειρία και τη γνώση από σεμινάρια και συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των ετών 2018 και 2019.
Το “ At the Crossroads ” είναι ένα νομικό σημείωμα, το οποίο ερευνά τις πτυχές, αναφορικά με το όταν οι διαδικασίες ποινικής δικαιοσύνης διασταυρώνονται με αυτές της παιδικής προστασίας, ιδίως όταν αφορούν παιδιά θύματα βίας. Η εμπειρία έχει δείξει ότι υπάρχει η ανάγκη για στενότερη συνεργασία μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών και των επαγγελματιών που εμπλέκονται στη παιδική προστασία και στις διαδικασίες ποινική δικαιοσύνης, ώστε να εντοπιστούν οι ευκαιρίες για άμεση και μακροπρόθεσμη αλλαγή. Η παρούσα δημοσίευση υποστηρίζει τους ενδιαφερόμενους φορείς για την επίτευξη αυτού του στόχου παρέχοντας μια επισκόπηση των διαφόρων βασικών πτυχών σχετικά με τις ποινικές διαδικασίες για παιδιά θύματα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ανάγκη και όφελος από τις εξειδικευμένες δεξιότητες και ρυθμίσεις για τα παιδιά-θύματα στην ποινική διαδικασία και ότι υπάρχει επίσης ανάγκη για πιο ενεργή διαχείριση των υποθέσεων.
Μπορείτε να βρείτε τη δημοσίευση στο παρακάτω σύνδεσμο: https://www.barnahus.eu/.../09/LegalBriefing2020_FINAL.pdf
Στρατηγικές συμπράξεις στον τομέα της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης
DISCO – Ανάπτυξη Δεξιοτήτων στην «Συμβουλευτική Εξ Αποστάσεως» για επαγγελματίες στον τομέα συμβουλευτικής γυναικών θυμάτων βίας ή κακοποίησης.
Ο Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου & Ν. Ηρακλείου συντονίζει το διακρατικό έργο με τίτλο “DISCO – Development of “at a DIStance” COunselling Skills for professionals in the field of Counselling Women Victims of Violence or Abuse”, στο πλαίσιο του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Erasmus+, Δράση 2, «Στρατηγικές συμπράξεις στον τομέα της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης».
Στόχος του έργου είναι η Ενίσχυση των Επαγγελματικών Ικανοτήτων των Επαγγελματιών Συμβουλευτικής Θυμάτων Βίας ή Κακοποίησης, όσον αφορά την «Συμβουλευτική Εξ Αποστάσεως». Ως «Συμβουλευτική Εξ Αποστάσεως» νοείται η διενέργεια δραστηριοτήτων συμβουλευτικής ή διαχείρισης κρίσιμων περιστατικών μέσω τηλεφώνου, βίντεο-κλήσης, ανταλλαγής γραπτών μηνυμάτων (e-mail, chat) και όχι δια ζώσης.
Μέχρι σήμερα, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι οργανισμοί στήριξης γυναικών θυμάτων βίας και κακοποίησης, χρησιμοποιούν την εξ αποστάσεως συμβουλευτική και διαχείριση κρίσεων μέσω κυρίως των Τηλεφωνικών Γραμμών Βοήθειας, οι επαγγελματίες και εθελοντές που εμπλέκονται δεν έχουν λάβει εξειδικευμένη κατάρτιση στην θεματική της «Συμβουλευτικής Εξ Αποστάσεως». Αυτό συμβαίνει κυρίως διότι δεν υπάρχει διαθέσιμο εκπαιδευτικό υλικό. Ακόμη, η εξειδικευμένη κατάρτιση στην «Συμβουλευτική Εξ Αποστάσεως» δίνει την δυνατότητα στους επαγγελματίες και τους οργανισμούς να προσφέρουν στήριξη σε θύματα τα οποία είτε για προσωπικούς είτε για γεωγραφικούς ή άλλους λόγους προτιμούν να εξυπηρετηθούν εξ αποστάσεως.
Το έργο DISCO λοιπόν, επικεντρώνεται στην Δημιουργία Εκπαιδευτικού Υλικού και Εργαλείων τα οποία θα στοχεύουν στην κατάρτιση των επαγγελματιών στην εν λόγω θεματική, όπως και στην δημιουργία εναλλακτικών διόδων για την εξυπηρέτηση των θυμάτων βίας και κακοποίησης. Σε αυτό το πλαίσιο το έργο θα δημιουργήσει:
Oι κύριοι στόχοι του έργου είναι:
Το έργο DISCO είναι συνολικής διάρκειας 24 μηνών και συμμετέχουν συνολικά 9 εταίροι από έξι Ευρωπαϊκές χώρες:
*Latest Update: 12 Σεπτεμβρίου 2022
Το νέο μας Erasmus+ KA2 έργο όπου πρόκειται να αναπτύξουμε ένα online εργαλείο εκπαίδευσης φυσιοθεραπευτών σχετικά με την ανίχνευση κακοποίησης.
Κάντε like και ακολουθείστε τις εξελίξεις του έργου και το υλικό:
https://www.facebook.com/OPEPproject
(Different partners will different profiles will work together for making real our Opep DV project....
Applicant
• University of Tartu – Estonia
Partners
• Women’s Support and Information Centre (WSIC) – Estonia
• UNION OF WOMEN ASSOCIATIONS OF HERAKLION PREFECTURE (UWAH)– Greece
• Mediterranean Institute of Gender Studies (MIGS)– Cyprus
• M&M Profuture Training, S.L – Spain
• Tartu Medical School– Estonia)
ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
Ο Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Union of Women Association σας προσκαλεί να συμμετάσχετε εθελοντικά, σε ευρωπαϊκή διαδικτυακή έρευνα (10 λεπτών) με θεματική τις προσεγγίσεις και το υπόβαθρο των φυσιοθεραπευτών/τριών σχετικά με την ενδοσυντροφική / ενδοοικογενειακή βία. Το Πανεπιστήμιο του Τάρτου (UTartu), σε συνεργασία με τον Φορέα μας, τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Τάρτου (THCC) και το Κέντρο Υποστήριξης και Πληροφόρησης Γυναικών (WSIC), το M&M Profuture Training, S.L (Μ&Μ) και το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου (MIGS), υλοποιούν έργο με τίτλο "Διαδικτυακό μάθημα για φυσιοθεραπευτές/τριες και εργαζόμενους/ες στον τομέα της υγείας σχετικά με τη βία μεταξύ συντρόφων". Στο πλαίσιο αυτού του έργου #ErasmusPlus, θα διεξαχθεί η #έρευνα αναφορικά με την ευαισθητοποίηση, τις προσεγγίσεις και τις γνώσεις των φυσιοθεραπευτών/τριών σχετικά με την ενδοσυντροφική / ενδοοικογενειακή βία στην Ελλάδα. Η έρευνα θα διεξάγεται παράλληλα σε Εσθονία, Κύπρο και Ισπανία. Τα αποτελέσματα της θα χρησιμοποιηθούν στη δημιουργία διαδικτυακού εκπαιδευτικού προγράμματος για φυσιοθεραπευτές/τριες και επαγγελματίες υγείας που θα τους/τις βοηθήσει να αναγνωρίσουν και να ανιχνεύουν τα σημάδια σωματικής και συναισθηματικής ενδοοικογενειακής/ ενδοσυντροφικής βίας.
Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε εθελοντικά στην ηλεκτρονική έρευνα μέχρι την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023.
Ακολουθήστε τον σύνδεσμο εδώ: hZps://survey.ut.ee/index.php/182792 .
Διασφαλίζεται η εμπιστευτικότητα των απαντήσεων τόσο κατά τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου όσο και κατά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων σε άρθρα και εκθέσεις του Έργου. Προσωπικά δεδομένα όπως όνομα, επώνυμο και στοιχεία επικοινωνίας δεν είναι απαραίτητα στη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου. Η διεύθυνση IP του υπολογιστή σας δεν συλλέγεται ούτε αποθηκεύεται για κανέναν λόγο.
«Στα εκατό ανήλικα παιδιά-θύματα κακοποίησης στη χώρας μας, θα προχωρήσουν σε αποκάλυψη τα επτά, κι από αυτά ίσως τα καταφέρουν μόλις τα δύο, καθώς ο μηχανισμός που ενεργοποιείται μετά την καταγγελία της κακοποίησης είναι συνθλιπτικός, σηματοδοτώντας έναν Γολγοθά που για τα παιδιά σημαίνει έναν δευτερογενή επανατραυματισμό».
Η παραπάνω ιδιαίτερα ανησυχητική διαπίστωση προέκυψε στη διάρκεια της πολύ σημαντικής ημερίδας που πραγματοποίησε στο Ηράκλειο ο «Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και Ν. Ηρακλείου» ο οποίος είναι επικεφαλής εταίρος του ευρωπαϊκού προγράμματος ENCLAVE (με συμμετοχή του Πανεπιστημίου Κρήτης και αντίστοιχων Φορέων από Ιταλία, Ισπανία, Εσθονία, Βέλγιο) το οποίο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της ανάγκης προστασίας των ανήλικων θυμάτων κακοποίησης και της αποφυγής δευτερογενούς θυματοποίησης τους μετά την καταγγελία, όπως κατέδειξε έρευνα σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες που διαπίστωσε τα κενά στην εφαρμογή της σχετικής ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας.
«Είναι ιερό καθήκον να κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε τα παιδιά, ειδικά στην Κρήτη, έναν τόπο με σημαντικές ιδιαιτερότητες, όπου πολλοί βλέπουν αλλά λίγοι μιλούν ή ζουν με αρρωστημένα στερεότυπα. Γιατί δεν έμαθαν ποτέ ότι η βία κάνει κύκλους. Το παιδί θέλει αγάπη και ενδιαφέρον, η αδιαφορία δεν συγχωρείται» υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος του «Συνδέσμου μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και Ν. Ηρακλείου» κα. Μαίρη Παχιαδάκη.
Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Εγκληματολογικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Όλγα Θεμελή επισήμανε ότι αν τα παιδιά-θύματα ήξεραν τι θα ακολουθήσει μετά την αποκάλυψη, δεν θα μας μιλούσαν ποτέ, μην αντέχοντας να επιβιώσουν σε ένα σύστημα με δαιδαλώδεις διαδικασίες, δεκάδες ανθρώπους χωρίς ειδική εκπαίδευση και διαρροή τον καταθέσεων στα ΜΜΕ. «Οι διεθνείς πρακτικές θέλουν τη χρήση ενός δομημένου Πρωτόκολλου σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, τα Σπίτια του Παιδιού, από ειδικά εκπαιδευμένους επαγγελματίες. Στην Ελλάδα έχουν προβλεφτεί πέντε, μεταξύ αυτών και στο Ηράκλειο αλλά υπολειτουργεί μόνο αυτό στην Αθήνα. Μολονότι νομοθετούμε, δεν εφαρμόζουμε με αποτέλεσμα στον έλεγχο που παίρνουμε ανά πενταετία από την Επιτροπή για τα Δικαιώματα του παιδιού του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να βαθμολογούμαστε κάτω από τη βάση» συμπλήρωσε.
Για το Πρόγραμμα ENCLAVE, τις Οδηγίες για Οργανισμούς Υποστήριξης Θυμάτων, τις ανάγκες και την εκπαίδευση των επαγγελματιών καθώς και την ανάγκη για συνεργασία και τις προτάσεις Στρατηγικής, ανέλυσαν ο Συντονιστής Έργων του Συνδέσμου Νικόλας Μ. Σπετσίδης και η ψυχολόγος του Φορέα κα. Σοφία Θανασούλα.
Μια πολύ σημαντική εκδήλωση του φορέα μας για την μεγιστοποίηση της προστασίας παιδιών θυμάτων - μαρτύρων κακοποίησης.
Την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου στις 10.00 στο Ibis Styles Heraklion Central Hotel
Θα συζητηθούν τα συμπεράσματα υλοποίησης του έργου Enclave Project ενώ θα συζητηθούν οι προκλήσεις που είναι πολύ μεγάλες σχετικά με την προστασία παιδιών από την κακοποίηση.
Αναφορά-επιστολή με τις προτάσεις του Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Union of Women Association με στόχο τη μεγιστοποίηση της προστασίας παιδιών θυμάτων–μαρτύρων κακοποίησης κατέθεσε προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων για τους Υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης ο Βουλευτής του ΜέΡΑ25 Νομού Ηρακλείου Γεώργιος Λογιάδης- Γιώργος Λογιάδης - George Logiadis. Η επιστολή αναφέρει ότι η κακοποίηση των παιδιών σήμερα είναι ένα ζήτημα το οποίο θα πρέπει να αποτελεί μόνιμα την πρώτη προτεραιότητα όλων των φορέων που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με το φαινόμενο της κακοποίησης. Έρευνες δείχνουν ότι ένα στα πέντε παιδιά έχουν βιώσει την εμπειρία της κακοποίησης, ενώ η δευτερογενής θυματοποίηση και ο στιγματισμός των παιδιών θυμάτων ή μαρτύρων κακοποίησης είναι κάτι που συχνά αγνοείται και δε λαμβάνεται υπόψη από τους εμπλεκόμενους φορείς. Η δημοσιοποίηση καταθέσεων των παιδιών συμβάλλει αρνητικά στην αναφορά περιστατικών παρενόχλησης ή κακοποίησης αποθαρρύνοντάς τα σε πολλές περιπτώσεις από την καταγγελία του περιστατικού. Παράλληλα, η αυστηροποίηση των ποινών των θυτών δε συμβάλλει στην μείωση της κακοποίησης ανηλίκων και στην πρόληψη/ αποτροπή αντίστοιχων εγκλημάτων. Σήμερα, βλέπουμε καθημερινά τέτοια παραδείγματα επαναθυματοποίησης των παιδιών από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης τα οποία, παίζουν σημαντικό ρόλο στην διαδικασία, χωρίς μάλιστα να τηρείται ο Νόμος και ο επαγγελματικός κώδικας δεοντολογίας που θεωρητικά προστατεύουν τους ανηλίκους από την έκθεση αυτή.
👍H τελική εκδήλωση του έργου Enclave Project που σχετίζεται με την προστασία παιδιών, με θέμα "SUPPORTING CHILD VICTIMS AND WITNESSES OF SEXUAL ABUSE: Towards an integrated child protection system".
👉στις Βρυξέλλες στις 12 Ιανουαρίου από τις 11 το πρωί θα μεταδίδεται και σε Livestreaming.
🇬🇧 We'll meet next week in Brussels! You are most welcome to our final conference "SUPPORTING CHILD VICTIMS AND WITNESSES OF SEXUAL ABUSE: Towards an integrated child protection system".Sign up here:
🎯Στις Βρυξέλλες ολοκληρώσαμε την παρέμβαση του έργου Enclave Project συζητώντας για τις πολιτικές προστασίας του παιδιού.
📈το επόμενο βήμα είναι να διαμορφωθούν οι όροι προστασίας τω παιδιών στο σχολείο, κάνοντας το ένα χώρο ασφάλειας για το παιδί..
✔️και προχωράμε...
❗️Στη χώρα μας, η νομοθεσία σχετικά με την ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ
ΑΝΗΛΙΚΩΝ είναι επαρκής!
❓Είναι όμως το ίδιο επαρκής και η εφαρμογή των νόμων;
❗️Η προστασία του παιδιού από κάθε μορφής κακοποίηση σήμερα απαιτεί, την πλήρη εφαρμογή του νομικού πλαισίου,.
Απαιτεί τη ΣΥΝ-εργασία όλων των φορέων που εμπλέκονται με το περιστατικό ,
τη ΣΥΝ-αντίληψη για τους παράγοντες κρισιμότητας ,
τη ΣΥΝ-ευθύνη όλων των παραγόντων που εμπλέκονται.
❗️Δεν μπορούμε να κλείνουμε πλέον τα μάτια στην κακοποίηση…
❗️Ούτε επιτρέπεται να βλέπουμε τις καταθέσεις των παιδιών θυμάτων κακοποίησης να δημοσιεύονται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Δεν επιτρέπεται πλέον να βλέπουμε τις εκθέσεις τους και τις πραγματογνωμοσύνες των «ειδικών»,
❗️Δεν επιτρέπεται τα παιδιά να καταθέτουν 3 και 4 φορές σε περιβάλλοντα μη φιλικό προς αυτά
❗️Δεν επιτρέπεται να μην ακούμε τα παιδιά που σιωπούν ή τα παιδιά που ουρλιάζουν…για βοήθεια. Να μην ακούμε τις φωνές τους, τα δικαιώματα, τα θέλω τους και τις ανάγκες τους.
❗️Δεν επιτρέπεται τα παιδιά να μένουν απροστάτευτα στα σχολεία, στα σπίτια, μέσα στις ίδιες τους τις οικογένειες, αλλά και ακόμη χειρότερα: μέσα σε γραφεία ανακριτών, εισαγγελέων, αστυνομικά τμήματα και αίθουσες δικαστηρίων
Ο Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου κ Νομού Ηρακλείου έχει τοποθετηθεί εμπεριστατωμένα σε όλα αυτά τα θέματα ζητώντας την πλήρη εφαρμογή του Νομικού πλαισίου, ζητώντας ακόμα και την αλλαγή στην αντίληψη των στελεχών και επαγγελματιών σε ότι αφορά την προσέγγιση τέτοιων υποθέσεων.
www.kakopoiisi.org
Union of Women Associations of Heraklion Prefecture
Copyright © 2022 Kakopoiisi.org - Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Άμεση Κλήση (εάν κριθεί αναγκαίο)!
*Από κινητό καλέστε Εδώ
*Από σταθερό καλέστε τη Γραμμή Ελπίδας