Intersectional Approach to Combating Homelessness for Women
Διατομεακή προσέγγιση για την καταπολέμηση της έλλειψης στέγης για τις γυναίκες
Intersectional Approach to Combating Homelessness for Women
Διατομεακή προσέγγιση για την καταπολέμηση της γυναικείας αστεγίας
Ο «Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και Ν. Ηρακλείου» εγκρίθηκε για την υλοποίηση του έργου με IntersectionalApproach to Combating Homelessness for Women, με κωδικό αριθμό 101172611 στο πλαίσιο του Προγράμματος European SocialFundsτης Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Το εταιρικό σχήμα αποτελείται από φορείς που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, την Ιταλία, της Ισλανδία, Γερμανία, Πορτογαλία και τη Ρουμανία. Συγκεκριμένα, το Εταιρικό Σχήμα είναι:
1. ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΜΕΛΩΝ ΓΥΝΑΙΚΕΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΑΙ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
2. ΠΕΡΙΦΕΡΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
3. ΔΗΜΟΣ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ
4. HASKOLI ISLAND
5. ROTIN-FELAG UM MALEFNI KVENNA MEO AFENGIS – OG FIKNIVANDA
6. ASSOCIAZIONE MONDODONNA ONLUS
7. AZIENDA PUBBLICA DI SERVIZI ALLA PERSONA CITTA DI BOLOGNA
8. Cooperativa Sociale Società Dolce Società cooperativa
9. HOCHSCHULE FUR TECHNIK WIRTSCHAFT UND KULTUR LEIPZIG
10. Ares do Pinhal Associacao de Recuperacao de Toxicodependentes
11. DIRECTIA DE ASISTENTA SOCIALA SI MEDICALA
12. REGIONE EMILIA ROMAGNA
13. ASSOCIAZIONE NAZIONALE COMUNI ITALIANI EMILIA ROMAGNA
14. AZIENDA UNITA' SANITARIA LOCALE DI BOLOGNA
15. CITTA METROPOLITANA DI BOLOGNA
16. COMUNE DI BOLOGNA
Το Έργο INTERACT, διάρκεια τριών ετών,προέκυψε από την κατανόηση των περίπλοκων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν γυναίκες σχετικά με την έλλειψη στέγης, ως συνέπεια μιας σύνθετηςαλληλεπίδρασης θεμάτων όπως η βία μεταξύ συντρόφων, η προβληματική χρήση ουσιών και ζητήματα ψυχικής υγείας. Γυναίκες συχνά εμπίπτουν στην κατηγορία της «κρυφής έλλειψης στέγης», δηλαδή πολλές φορές δεν περιλαμβάνονται σε Υπηρεσίες Αστέγων ή σε Υπηρεσίες Υποστήριξης Γυναικών, ούτε έχουν εξαρτώμενα παιδιά μαζί τους ώστε να λαμβάνουν υποστήριξη από τα Συστήματα Πρόνοιας. Αντίθετα, παραμένουν σε επισφαλείς συνθήκες, χρησιμοποιώντας φίλους, συγγενείς και γνωστούς για υποστήριξη. Αυτό, ωστόσο, διευκολύνει και ενισχύει την ύπαρξη εξαρτήσεων από άλλα άτομα, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο θυματοποίησης, εκμετάλλευσης, αλλά και τη βία μεταξύ συντρόφων.
Η έλλειψη διατομεακής συνεργασίας ως προς τη θεσμική ανταπόκριση φαίνεται να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παρατεταμένη έλλειψη στέγης των γυναικών αυτών και την ενίσχυση των κινδύνων που τις αφορούν.
Το Έργο επικεντρώνεται:
1. Στη διαμόρφωση συντονισμένων προσπαθειών για την πρόληψη και την καταπολέμηση της έλλειψης στέγης, διασφαλίζοντας ότι όλα τα άτομα, ανεξαρτήτως φύλου, έχουν πρόσβαση σε κατάλληλες υπηρεσίες υποστήριξης.
2. Στη δημιουργία ολοκληρωμένων και αποτελεσματικώνστρατηγικών για την αντιμετώπιση της έλλειψης στέγης στην Ευρώπη ενσωματώνοντας τα πολλαπλά τρωτά σημεία των άστεγων γυναικών ή όσων ζουν επισφαλώς στο σπίτι, δημιουργώντας ένα περιβάλλον ευαίσθητο ως προς το φύλο και το τραύμα.
Ως αποτέλεσμα, θα υποστηριχθούν αποτελεσματικά οι γυναίκες να διεκδικήσουν ξανά την ανεξαρτησία τους και να επανενταχθούν στις κοινότητές τους, ενώ θα επιδιωχθεί η πρόληψη νέων προκλήσεων και κινδύνων προσφέροντας αποτελεσματική και εξατομικευμένη λύση.
Το Έργο INTERACT για την προώθηση ενός αποτελεσματικού, βιώσιμου και δομημένου συστήματος υποστήριξης των γυναικών που βιώνουν έλλειψη στέγης / ζουν σε επισφαλείς συνθήκες στέγασης, στοχεύει σε:
· Προσφορά μιας βιώσιμης λύσης για την έξοδο από την αστεγία μέσω ενός διεπιστημονικού δικτύου υποστήριξης, για τη θετική αλλαγή τωνγυναικών σε ευαλωτότητα.
· Προώθηση και ενσωμάτωση μιας προσέγγισης με γνώμονα το τραύμα, διασφαλίζοντας ότι οι υπηρεσίες υποστήριξης και οι παρεμβάσεις είναι ευαίσθητες στις ποικίλες και συχνά τραυματικές εμπειρίες των γυναικών που ζουν χωρίς στέγη ή σε επισφαλείς συνθήκες.
· Προώθηση της κατανόησης της διατομεακότηταςτων ζητημάτων της έλλειψης στέγης και της αναγκαιότητας να λαμβάνεται υπόψη αυτή η προσέγγιση για κάθε αποτελεσματική κοινωνική παρέμβαση.
· Πρόληψη της έλλειψης στέγης για τις γυναίκες με την προσφορά ενός αποτελεσματικού συστήματος υποστήριξης, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο έκθεσης στη βία.
Οι βασικές δράσεις που θα υλοποιηθούν για την επίτευξη των παραπάνω στόχων είναι:
· Διαμόρφωση ενός μοντέλου και ενός Πρωτοκόλλου Συνεργασίας των εμπλεκόμενων Φορέων και επαγγελματιών, με διασαφήνιση των ρόλων και των αρμοδιοτήτων των δύο μερών. Το μοντέλο και το πρωτόκολλο θα εφαρμοστούν πιλοτικά για διάστημα ενάμιση χρόνου.
· Διεξαγωγή εκπαιδευτικών σεμιναρίων για επαγγελματίες οι οποίοι θα συμμετέχουν στην πιλοτική εφαρμογή του μοντέλου και του Πρωτοκόλλου. Τα εκπαιδευτικά σεμινάρια θα στηριχθούν στο υλικό που θα παραχθεί ανάλογα με τις ανάγκες των επαγγελματιών για περαιτέρω εκπαίδευση, δίνοντας έμφαση στις θεματικές που αφορούν στην προσέγγιση με βάση το φύλο, τον περιορισμό του τραύματος, αλλά και τη φροντίδα με βάση το τραύμα.
· Όλες οι δράσεις και τα αποτελέσματα του Έργουθα αξιολογούνται σύμφωνα με ένα πλάνο αξιολόγησης και τα δεδομένα που θα προκύπτουν θα χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση του υλικού, των εργαλείων και της μεθοδολογίας που θα παράγεται.
· Συνηγορία & Επικοινωνία: Το Έργο έχει μια σειρά δράσεων συνηγορίας και επικοινωνίας. Συγκεκριμένα θα διαμορφωθεί μια Επιτροπή Ειδικών που θα ενισχύσει το Πλάνο και τις Δράσεις Συνηγορίας σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.
Το Πλάνο Συνηγορίας θα βασιστεί στις προτάσεις χάραξης πολιτικής που θα διαμορφωθούν σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
www.kakopoiisi.org
Union of Women Associations of Heraklion Prefecture
Copyright © 2022 Kakopoiisi.org - Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Άμεση Κλήση (εάν κριθεί αναγκαίο)!
*Από κινητό καλέστε Εδώ
*Από σταθερό καλέστε τη Γραμμή Ελπίδας