Η έμφυλη βία αποτελεί παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των γυναικών. Ωστόσο, οι στατιστικές δείχνουν ότι η έμφυλη βία εξακολουθεί να αποτελεί διαδεδομένο πρόβλημα σε ολόκληρη την ΕΕ. Ιδιαίτερα κατά την διάρκεια της πανδημίας του Covid 19 και ιδίως κατά τη διάρκεια της καραντίνας υπήρξε αύξηση της βίας κατά των γυναικών τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα μέτρα που εφαρμόστηκαν αύξησαν την έκθεση των γυναικών και των παιδιών στην κακοποιητική συμπεριφορά ενός συντρόφου με αυξημένα επίπεδα άγχους και οικονομική αστάθεια, ενώ περιόρισαν την πρόσβαση των θυμάτων στις υπηρεσίες, αλλά και στην καταγγελία της έμφυλης βίας κατά τη διάρκεια της καραντίνας, δεδομένου ότι λίγες χώρες υιοθέτησαν διαδικτυακές επιλογές προς αντικατάσταση των δια ζώσης επισκέψεων ως βασική παροχή υπηρεσιών. Ακόμη, οι επαγγελματίες δεν ήταν σε θέση ή/και δεν είχαν την ικανότητα να υποστηρίξουν τις γυναίκες που ζητούσαν βοήθεια μέσω διαδικτυακών εργαλείων.
Το Έργο μας:
Το έργο Riskfree (Protection of victims of gender-based violence – response to pandemic challenges – 101049100) που χρηματοδοτείται στα πλαίσια του Προγράμματος «CERV-2021-DAPHNE», αποτελεί ένα διετές (2022-2024) έργο που στοχεύει στην αντιμετώπιση της κακοποίησης κατά γυναικών και κοριτσιών κατά την διάρκεια πανδημίας και στην καταγραφή και αναγνώριση αυξημένων κινδύνων για το θύμα σε περιόδους πανδημίας.
Ο Στόχος:
Ομάδες στόχοι του έργου είναι:
Σκοπός του έργου είναι να αντιμετωπιστεί η αύξηση της έμφυλης βίας κατά την πανδημία, εξετάζοντας λεπτομερώς το φαινόμενο, εντοπίζοντας το αυξημένο επίπεδο κινδύνου για τα θύματα στα πλαίσια μίας πανδημίας και αναπτύσσοντας ένα αναβαθμισμένο πρωτόκολλο και μια επικαιροποιημένη μεθοδολογία εκτίμησης κινδύνου, εξασφαλίζοντας τη συνέχεια της παροχής υπηρεσιών στα θύματα μέσω νέων τρόπων παροχής υποστήριξης, ενισχύοντας τις ικανότητες των εργαζομένων πρώτης γραμμής για την υποστήριξη
των θυμάτων και εφαρμόζοντας εκστρατείες ευαισθητοποίησης του κοινού με στόχο την προάσπιση της μηδενικής ανοχής στη βία κατά κατά των γυναικών και των κοριτσιών και την ενημέρωση των γυναικών για το πώς μπορούν να ζητήσουν βοήθεια.
Τα Αποτελέσματα:
Τα αναμενόμενα αποτελέσματα του έργου είναι:
Εταίροι:
Το έργο συντονίζεται από το Αυτόνομο Σπίτι Γυναικών του Ζάγκρεμπ (AWHZ) από την Κροατία, σε συνεργασία με τις ακόλουθες οργανώσεις-εταίρους: Κέντρο Γυναικών Θυμάτων Πολέμου (ROSA) από την Κροατία, Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και Ν.Ηρακλείου (UWAH) από την Ελλάδα, Ένωση για τη Μη Βίαιη Επικοινωνία (DNK) από τη Σλοβενία, Fenestra από τη Σλοβακία και Ένωση Γυναικών για τις Γυναίκες Μαζί Ενάντια στη Βία (NANE) από την Ουγγαρία.
Το Re-Ability (Adult Education to Promote Relational Ability – KA204-E9276AE0) που χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus +, ήταν ένα διετές έργο (2020-2022) το οποίο αποτελούσε μια διακρατική συνεργασία για την δημιουργία και προώθηση ενός αποτελεσματικού μηχανισμού για την βελτίωση των κοινωνικών-σχεσιακών και συναισθηματικών ικανοτήτων των γυναικών/ μητέρων θυμάτων βίας, οι οποίες προσωρινά φιλοξενούνται σε ξενώνες φιλοξενίας ή εξυπηρετούνται από υπηρεσίες υποστήριξης θυμάτων βίας. Το έργο συντονίζεται από τον Ιταλικό φορέα «3P (PADRE PINO PUGLISI) Societa Cooperativa Sociale», ενώ συμμετέχουν συνολικά 6 εταίροι από πέντε Ευρωπαϊκές χώρες:
Ο στόχος:
Για την επίτευξη του στόχου αυτού, είναι αναγκαία η ενίσχυση των δεξιοτήτων των επαγγελματιών των φορέων μέσω της παροχής καινοτόμων εργαλείων για την βελτίωση των ικανοτήτων των ωφελούμενων τους αναφορικά με τον γονεϊκό τους ρόλο.
Το έργο μας:
Βασική δράση του έργου είναι, λοιπόν, η δημιουργία μιας σειράς εργαλείων και αποτελεσμάτων για την βελτίωση της ποιότητας των «εκπαιδευτικών» δράσεων που προσφέρονται στις ωφελούμενες γυναίκες/ μητέρες και των παιδιών τους.
Πιο συγκεκριμένα, το έργο στοχεύει στην δημιουργία τριών εργαλείων:
Τα Συμπεράσματα:
*Ο Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Union of Women Association, στο πλαίσιο ολοκλήρωσης του Ευρωπαϊκού Έργου Re-Ability- RE-Ability Project, οργανώνει εκδήλωση με θέμα «Μητέρα Μονογονέας: Προκλήσεις & Ενδυνάμωση», την Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023 και ώρες 13:00 έως 17:00, στο Lato Boutique Hotel στο Ηράκλειο. Στόχος του Έργου είναι η δημιουργία και προώθηση ενός αποτελεσματικού μηχανισμού για τη βελτίωση των κοινωνικών-σχεσιακών και συναισθηματικών ικανοτήτων των γυναικών/μητέρων θυμάτων βίας, την ενίσχυση της συναισθηματικής τους νοημοσύνης και την ανάπτυξη της εκπαιδευτικής τους αυτονομίας.
Σας προσκαλούμε να συμμετέχετε καθώς η γνώση και εμπειρία σας μπορούν να δημιουργήσουν εποικοδομητικούς διαλόγους, ενισχύοντας, παράλληλα, τις δεξιότητες των επαγγελματιών για αποτελεσματικότερη και αρτιότερη υποστήριξη των ωφελουμένων μας, που ενδέχεται να έχουν υποστεί οποιαδήποτε μορφή βίας.
Η δήλωση συμμετοχής πριν από την εκδήλωση είναι απαραίτητη ενώ μετά το τέλος της θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης σε όποιον το επιθυμεί.
Αιτήσεις συμμετοχής έως την Τρίτη 7 Μαρτίου 2023.
Περισσότερες πληροφορίες: Υπεύθυνη επικοινωνίας: Ελένη Γερακάκη - email: counseling1@kakopoiisi.gr
Τηλέφωνο: 2810-242121 & 6974301011.
Με αφορμή την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Έργου Re-Ability (Erasmus+), παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της παρέμβασης σε μητέρες μονογονείς, στο πλαίσιο της εξαιρετικά επιτυχημένης εκδήλωσης που διοργάνωσε ο «Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και Νομού Ηρακλείου». Σύμφωνα με αυτά, κρίνεται αναγκαίο να ακούγεται η φωνή των γυναικών μονογονέων προκειμένου να διαμορφωθούν παρεμβάσεις πάνω στις εξατομικευμένες και διαρκώς εναλλασσόμενες ανάγκες τους. Επιπλέον, καθοριστική πρέπει να είναι η υποστήριξη της Πολιτείας, της Κοινωνίας των Πολιτών, των Φορέων και όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, προκειμένου να θωρακιστούν οι γυναίκες μονογονείς και τα παιδιά τους, με επιπλέον μέριμνα και προστασία των γυναικών μονογονέων-θυμάτων βίας και κακοποίησης.
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, η πρόεδρος του Φορέα κα. Μαίρη Παχιαδάκη επισήμανε ότι «στοχεύουμε στον πυρήνα της οικογένειας, στηρίζοντας διαρκώς τις γυναίκες μονογονείς ως άτομα, ώστε να ενδυναμωθούν και να αξιοποιήσουν τα προσόντα που διαθέτουν αλλά πρωτίστως να αισθανθούν και να πιστέψουν ότι δεν είναι μόνες και ότι μπορούν να εκμεταλλευτούν τις υπάρχουσες ευκαιρίες προς όφελός τους αλλά και προς όφελος των παιδιών τους».
Τα συμπεράσματα από το πεδίο σε ότι αφορά τις μητέρες μονογονείς παρουσίασαν τα στελέχη του Συνδέσμου κα. Ελένη Γερακάκη-Κοινωνική Επιστήμονας και Ειδικός Ψυχικής Υγείας και η κα. Ειρήνη Παλιοκώστα-Στέλεχος υποστήριξης Ευρωπαϊκών Έργων, που υπογράμμισαν ότι πρωταρχικός στόχος είναι να δούμε τις πρακτικές ένταξης στην εργασία, τι κίνητρα χρειάζεται να δοθούν, και να δημιουργήσουμε πρακτικές και διαδικασίες σε τοπικό επίπεδο και με γνώμονα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε γυναίκας-μονογονέα.
Χαιρετισμό απεύθυναν η Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ηρακλείου κα. Ρένα Παπαδάκη, ο Διοικητής του ΠΑΓΝΗ κ. Γιώργος Χαλκιαδάκης, ενώ τοποθετήσεις επί του θέματος έγιναν από την πρόεδρο του Συλλόγου Μονογονεϊκών Οικογενειών Ηρακλείου κα. Μερίνα Ματζαπετάκη, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες μονογονείς, τη Γενική Γραμματέα του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κα. Αμαλία Νινιράκη η οποία τόνισε τη βούληση του Επιμελητηρίου Ηρακλείου στην στήριξη της γυναικείας απασχόλησης και επιχειρηματικότητας, και τη συν-ιδρύτρια του Φορέα Women Do Business κα. Νατάσα Γρηγοράκη η οποία αναφέρθηκε στους τρόπους ενδυνάμωσης των γυναικών και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν
Στο έργο RE-ABILITY ο «Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και Νομού Ηρακλείου» συμμετέχει ως εταίρος της διακρατικής συνεργασίας Φορέων από 6 χώρες της Ε.Ε.
Οι γυναίκες και τα κορίτσια που έχουν μεταναστεύσει αντιμετωπίζουν τους κινδύνους διαφόρων τύπων βίας με αποτέλεσμα συγκρούσεις, καταδιώξεις, μετατοπίσεις. Επιπροσθέτως, η πανδημία του COVID19 χειροτέρεψε την κατάσταση τόσο στο πεδίο της μετανάστευσης όσο στο πεδίο της ισότητας των φύλων και της έμφυλης βίας, επιδεινώνοντας τις προδιαθέσεις που έχουν τόσο οι μεταναστευτικοί πληθυσμοί όσο και οι γυναίκες και παιδιά, ειδικά οι επιζώντες σεξουαλικής και έμφυλης βίας. Το έργο MOVE αποσκοπεί να τερματίσει την ανδρική βία εναντίων των γυναικών και των κοριτσιών, εμπεριέχοντας την βία σχετιζόμενη με την τιμή και την καταπίεση, και αναγνωρίζει ότι οι άντρες και τα αγόρια παίζουν έναν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της βίας. Το έργο MOVE εστιάζει στην ενίσχυση της ετοιμότητας και των δεξιοτήτων των επαγγελματιών πρώτης γραμμής και των επαγγελματιών στα ειδικά προγράμματα για τους θύτες, ώστε να αναγνωρίζεται αποτελεσματικά, να γίνεται αναφορά και να εργάζονται με άνδρες παραβάτες της έμφυλης βίας με μεταναστευτικό υπόβαθρο χρησιμοποιώντας μία αντιρατσιστική, περιεκτική, και πολιτισμικά ευαίσθητη προσέγγιση συνυπολογίζοντας την επιρροή της πανδημίας του Covid-19.
ΤΟ ΕΡΓΟ
Το έργο MOVE (Engagement of Men on the move and Organizations of civil society against GBV within the European migration context: A multiagency model for frontline services and perpetrators programmes – 101049233) που έχει χρηματοδοτηθεί στο πλαίσιο του Προγράμματος «CERV-2021-DAPHNE «, είναι ένα διετές έργο (2022-2024) μέσα από το οποίο οργανισμοί από το Βέλγιο, την Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία θα συνεργαστούν ώστε να επιτευχθεί μία συντονισμένη απάντηση στην κακοποίηση κατά των γυναικών και των κοριτσιών με έμφαση στα Προγράμματα Διαχείρισης Θυτών και συγκεκριμένα εκείνων με μεταναστευτικό υπόβαθρο.Οι ειδικοί στόχοι του έργου MOVE είναι:
Αυτοί οι στόχοι θα επιτευχθούν στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου μέσω μίας εστιασμένης και αρθρωμένης πάνω στις ανάγκες εκτίμηση, η οποία θα δομηθεί στο Βέλγιο, στην Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία με όλες τις δομές πρόνοιας. Η ανάπτυξη, η πλοήγηση και η διαθεσιμότητα για τα προγράμματα για τους θύτες και η δέσμευση με δημόσιες δομές και βασικές υπηρεσίες μέσω της ανάπτυξης συγκεκριμένων δραστηριοτήτων (στρογγυλά τραπέζια, κτλ.), οδηγίες και προτάσεις.
Η ομάδα του έργου
Το έργο MOVE αναπτύσσεται από μια διεθνή διεπιστημονική ομάδα η οποία αποτελείται από :
Ένα εξωτερικό γνωμοδοτικό συμβούλιο εποπτεύει και υποστηρίζει την ομάδα έργου :Η καθηγήτρια Marianne Hester, Καθηγήτρια και κορυφαία ερευνήτρια της έμφυλης βίας στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ, και Πρόεδρος στο Gender, Violence & International Policy στο School for Policy Studies του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, επιβλέπει τη συνολική ποιότητα και μεθοδολογία ως κύριος εμπειρογνώμονας στην αντιμετώπιση της έμφυλης βίας.Η Elli Scambor από το Ινστιτούτο Μελετών για την Αρρενωπότητα και την Έρευνα για τα Φύλα (VMG, Αυστρία ) υποστηρίζει την ποιότητα και τη μεθοδολογική ανάπτυξη σε συνεργασία με άνδρες πρόσφυγες και μετανάστες με βάση το πρόγραμμα της ΕΕ FOMEN – Focus on Men.
Υλικό:
Η Καθηγήτρια Marianne Hester, μέλος του Συμβουλευτικού Συμβουλίου του έργου MOVE είναι ειδική σε ζητήματα έμφυλης βίας. Η Καθηγήτρια Hester είναι πεπειραμένη ερευνήτρια σε ζητήματα έμφυλης βίας σε διεθνές επίπεδο και έχει γράψει αναφορικά με διαφορετικά πεδία βίας και κακομεταχείρισης, μεταξύ των οποίων η ενδοοικογενειακή βία και η σεξουαλική κακοποίηση, η παιδική κακοποίηση, η βία εναντίον της LGBT+ κοινότητας και o εξαναγκασμός σε γάμους. Η Καθηγήτρια Hester, ως ειδικός σε ζητήματα έμφυλης βίας, επιβλέπει την ποιότητα και την μεθοδολογία του έργου MOVE και όσων προκύπτουν από αυτό. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη ιστοσελίδα και στα ελληνικά: https://www.work-with-perpetrators.eu/projects/move/el. #MOVE #GBV
#MenOnTheMove
www.kakopoiisi.org
Union of Women Associations of Heraklion Prefecture
Copyright © 2022 Kakopoiisi.org - Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Άμεση Κλήση (εάν κριθεί αναγκαίο)!
*Από κινητό καλέστε Εδώ
*Από σταθερό καλέστε τη Γραμμή Ελπίδας