Towards a CHILD-friendly Legal Order for Fair Justice Provision – THE CHILD PROJECT
Ο Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου & Ν. Ηρακλείου υλοποιεί έργο με τίτλο Towards a CHILD-friendly CHILD Legal Order for Fair Justice Provision-"CHILD" στο πλαίσιο του προγράμματος JUSTICEΕυρωπαϊκής Ένωσης. Το έργο CHILD είναι συνολικής διάρκειας 24 μηνών και αφορά διακρατική συνεργασία για την παραγωγή καινοτομίας αναφορικά με τη διαμόρφωση ενός δικαστικού συστήματος φιλικού προς τα παιδιά θύματα και/ή μάρτυρες βίας. Στο έργο συμμετέχουν συνολικά 9 φορείς – Οργανώσεις και Ερευνητικά Ιδρύματα από 9 ευρωπαϊκές χώρες.
Στο επίκεντρο τίθεται το παιδί, καθώς και η έμφυλη διάσταση του φαινομένου κακοποίησης παιδιού, αποσκοπώντας στη βελτίωση των υπαρχουσών πρακτικών προστασίας, στην αποτελεσματικότερη εφαρμογή και στην επίτευξη διαρθρωτικών αλλαγών, με στόχο τη διαμόρφωση ενός συστήματος φιλικού προς τα παιδιά θύματα ή/και μάρτυρες βίας.
Η καθημερινή εμπειρία περιστατικών κακοποίησης παιδιού δείχνει την μεγάλη ανάγκη για τη διαμόρφωση πολιτικών που μεγιστοποιούν την προστασία του παιδιού ως θύματος κακοποίησης. Το υφιστάμενο Νομικό πλαίσιο, παρέχει όρους ασφάλειας για το παιδί, παρόλα αυτά οι διαδικασίες που ξεκινούν από την αναφορά του περιστατικού μέχρι και την τελική απόφαση του Δικαστή εμπεριέχουν ζητήματα τα οποία λειτουργούν επιβαρυντικά ως προς την ασφάλεια και την ψυχική ευημερία του παιδιού.
Το έργο CHILD είναι η συνέχεια μιας ουσιαστικής προηγούμενης παρέμβασης που ολοκληρώθηκε (έργο ENCLAVE) στοχεύει:
· Βελτίωση Δεξιοτήτων μέσω της περαιτέρω κατάρτισης εμπλεκομένων επαγγελματιών του Συστήματος Ποινικής Δικαιοσύνης: Ενίσχυση των ικανοτήτων των επαγγελματιών που αλληλεπιδρούν με παιδιά θύματα ή/και μάρτυρες βίας σε κάθε στάδιο διαχείρισης του περιστατικού.
· Διευκόλυνση Πρόσβασης: Ενίσχυση της πρόσβαση των θυμάτων σε πληροφορίες και βελτίωση της προστασίας τους κατά τις δικαστικές διαδικασίες.
· Ενίσχυση Πολυ-υπηρεσιακής Συνεργασίας: Προώθηση της συνεργασίας μεταξύ φορέων ποινικής δικαιοσύνης και σχετικών οργανισμών Ενίσχυση Ρόλου Κοινωνίας Πολιτών: Ενίσχυση του ρόλου της κοινωνίας των πολιτών στην προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών.
Ομάδες Στόχου
· Επαγγελματίες του Συστήματος Ποινικής Δικαιοσύνης (δικηγόροι, δικαστές, εισαγγελείς, ιατροδικαστές).
· Αστυνομικές αρχές (όπως αστυνομικοί που ασχολούνται με περιστατικά κακοποίησης παιδιών).
· Κοινωνικοί επιστήμονες (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, επιστήμονες που εργάζονται με παιδιά θύματα ή/και μάρτυρες βίας).
1. Έρευνα με στόχο την αξιολόγηση των αναγκών επαγγελματιών και φορέων που δραστηριοποιούνται στην παιδική προστασία.
Θα διεξαχθεί έρευνα για την εφαρμογή του νομικού πλαισίου σε εθνικό επίπεδο (9 χώρες στην ΕΕ) καθώς και την καταγραφή των αναγκών και των κενών που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες που εργάζονται με παιδιά θύματα ή/και μάρτυρες βίας. Για τους σκοπούς της έρευνας θα διεξαχθούν ομάδες εστίασης σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο. Οι ομάδες θα αποτελούνται από επαγγελματίες με εμπειρία και ακαδημαϊκή γνώση στο πεδίο, ώστε να εξασφαλίσουν υψηλά ποιοτικά αποτελέσματα και δεδομένα.
Αποτελέσματα
v Καταγραφή Αναγκών: Πλήρης καταγραφή των αναγκών και των κενών που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες που εργάζονται με παιδιά θύματα ή/και μάρτυρες βίας.
v Αξιολόγηση Εφαρμογής Νομοθεσίας: Ανάλυση της εφαρμογής του εθνικού νομοθετικού πλαισίου και της οδηγίας 2012/29/ΕΕ και εντοπισμός δυσλειτουργιών ή παρεκκλίσεων.
v Ποιότητα Δεδομένων: Σύνθεση υψηλής ποιότητας δεδομένων από ομάδες εστίασης, που θα περιλαμβάνουν εμπειρίες και προτάσεις επαγγελματιών.
v Αναγνώριση Καλών Πρακτικών: Εντοπισμός καλών πρακτικών και κατευθυντήριων γραμμών που μπορούν να υιοθετηθούν ή να βελτιωθούν.
2. Διαμόρφωση Εγχειριδίου για τη διεξαγωγή δικανικών συνεντεύξεων με παιδιά θύματα ή/και μάρτυρες βίας.
Θα διαμορφωθεί ένας οδηγός-εγχειρίδιο σε επαγγελματιών που εμπλέκονται επί των περιστατικών κακοποίησης παιδιού με τα βήματα και τις κατευθυντήριες γραμμές αναφορικά με τη διεξαγωγή δικανικών συνεντεύξεων και την διαχείριση υποθέσεων παιδικής κακοποίησης λαμβάνοντας υπόψη την πολύ-υπηρεσιακή διάσταση. Ο σκοπός είναι η υιοθέτηση μιας προσέγγισης με ευαισθησία ως προς το φύλο, και την ευαλωτότητα ανά ηληκία, την καταπολέμηση των διακρίσεων και την ενεργή συμμετοχή του παιδιού στις λήψεις αποφάσεων, την ενημέρωση για το τραύμα και την πολύ-υπηρεσιακή συνεργασία.
Θα βασιστεί στις καλές πρακτικές, τις υφιστάμενες κατευθυντήριες γραμμές και τα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στις δικανικές συνεντεύξεις, καθώς και την ευθυγράμμιση με τα πρότυπα της στρατηγικής του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα δικαιώματα του παιδιού (2022-2027) και τα προβλεπόμενα στην οδηγία 2012/29/ΕΕ.
Αποτελέσματα
v Καλές πρακτικές: Καταγραφή των καλών πρακτικών και πρωτοκόλλων για τη διεξαγωγή δικανικών συνεντεύξεων με παιδιά σε ευρωπαϊκό επίπεδο και διάθεσή τους σε όλους τους εμπλεκόμενους επαγγελματίες.
v Πολυ-υπηρεσιακή Διάσταση: Υιοθέτηση μιας προσέγγισης που ενισχύει την συνεχή επικοινωνία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων επαγγελματιών στο πλαίσιο διαχείρισης περιστατικών παιδικής κακοποίησης, δημιουργώντας ένα ασφαλές περιβάλλον ανταλλαγής πληροφοριών και συνεργασίας. που ενσωματώνει την ευαισθησία ως προς το φύλο,.
v Πρακτικές: Ενσωμάτωση πρακτικών που λαμβάνουν υπόψη την ευαισθησία ως προς το φύλο, την καταπολέμηση διακρίσεων, την ενεργή συμμετοχή του παιδιού, τις πολλαπλές ταυτότητες, και την Επίγνωση του Τραύματος (Trauma-Informed Care).
3. Εκπαιδεύσεις
Εκπαιδεύσεις με στόχο την ενίσχυση της κατάρτισης και των ικανοτήτων των επαγγελματιών που εργάζονται με παιδιά θύματα ή/και μάρτυρες. Το υλικό θα περιλαμβάνει τις θεματικές του εγχειριδίου (βλ παραπάνω).
Οι επαγγελματίες θα λάβουν μέρος σε εθνικές και πανευρωπαϊκές συνεδρίες διαχείρισης υποθέσεων με σκοπό να προωθήσουν και να ενισχύσουν τη συνεργασία μεταξύ φορέων και επαγγελματιών.
Αποτελέσματα:
v Ενίσχυση Δεξιοτήτων: Βελτίωση των δεξιοτήτων και της κατάρτισης των επαγγελματιών μέσω εκπαιδεύσεων που καλύπτουν τις θεματικές του εγχειριδίου.
v Διαχείριση Υποθέσεων: εκπαίδευση των επαγγελματιών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο με στόχο την αποτελεσματική διαχείριση περιστατικών παιδικής κακοποίησης σε ένα πλαίσιο πολύ-υπηρεσιακής συνεργασίας.
4. Επικοινωνία και Συνηγορία.
Θα διαμορφωθεί έκθεση με Συστάσεις Χάραξης Πολιτικής τόσο σε εθνικό (προτάσεις για τροποποίηση ΠΚ και άλλων νομοθετικών διατάξεων) όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με την εφαρμογή και τα πρότυπα εφαρμογής της οδηγίας 2012/29/ΕΕ. Ο σκοπός είναι η ανάπτυξη ενός φιλικού προς τα παιδιά πλαισίου εφαρμογής το οποίο καλύπτει όλες τις διαδικασίες του Συστήματος Ποινικής Δικαιοσύνης, ενώ θα πραγματοποιηθούν ενημερωτικές εκδηλώσεις σε εθνικό επίπεδος, καθώς ένα Επιστημονικό συνέδριο παρουσίασης και διαβούλευσης αποτελεσμάτων. Μέσω του έργου θα παραχθεί και επιστημονική δημοσίευση.
Αποτελέσματα:
v Συστάσεις Χάραξης Πολιτικής: Δημιουργία Συστάσεων Χάραξης Πολιτικής για την υιοθέτηση ενός φιλικού προς το παιδί περιβάλλοντος και για την εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου και της οδηγίας 2012/29/ΕΕ σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
v Εκδηλώσεις – Ε. Συνέδριο: Διοργάνωση τοπικών εκδηλώσεων και τελικού συνεδρίου παρουσίασης των αποτελεσμάτων, καθώς και παρουσίαση του έργου σε διεθνή συνέδρια.
Το έργο CHILD είναι συνολικής διάρκειας 24μηνών και αφορά διακρατική συνεργασία για την παραγωγή καινοτομίας αναφορικά με τη διαμόρφωση ενός δικαστικού συστήματος φιλικού προς τα παιδιά θύματα και/ή μάρτυρες βίας. Στο έργο συμμετέχουν συνολικά 9 εταίροι από 9 ευρωπαϊκές χώρες:
1) ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΜΕΛΩΝ ΓΥΝΑΙΚΕΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ (EL)
2) UNIVERSIDAD CARLOS III DE MADRID (ES)
3) VEREIN AUTONOME OSTERREICHISCHE FRAUENHAUSER (AT)
4) UNIVERSITEIT GENT (BE)
5) UNA CASA PER L'UOMO SOCIETA COOPERATIVA SOCIALE (IT)
6) ASSOCIATION FOR THE PREVENTION AND HANDLING OF V (CY)
7) MTU NAISTE TUGI- JA TEABEKESKUS (EE )
8) DIRECTIA DE ASISTENTA SOCIALA SI MEDICALA (RO)
9) UMAR-UNIAO DE MULHERES ALTERNATIVAE RESPOSTA A (PT)
www.kakopoiisi.org
Union of Women Associations of Heraklion Prefecture
Copyright © 2022 Kakopoiisi.org - Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Άμεση Κλήση (εάν κριθεί αναγκαίο)!
*Από κινητό καλέστε Εδώ
*Από σταθερό καλέστε τη Γραμμή Ελπίδας